lördag 18 september 2010

Felsöka barn…


I alla tider har människor varit olika och framöver kommer det också att se olika ut. Vi föds med olika förutsättningar att mer eller mindre klara av saker och ting. Vi är behäftade med olika styrkor och svagheter. Även olika miljömässiga förutsättningar sätter sin prägel på oss.

Efter sju år börjar så barnen i skolan och blir våra elever. Där ska socialiseringen fortgå och därtill ska dessa små krakar nå måluppfyllelsen. Där ska fortbildandet läggas till grund för det vuxna livet.

Återigen påminns jag om hur enkelt det är för oss i skolans värld att söka felet i barnet istället för att titta på vårt eget pedagogiska arbete när inte eleven klarar skolarbetet som vi önskar.

Speciellt vi som arbetar med barn i förskola/skola vet att alla inte är lika. Likväl går vi lätt i fällan genom att vilja försöka få alla att bli likadana. Alla ska lära sig på samma sätt genom att sitta stilla och göra som fröken säger.


När vi idag läser om Pippi Långstrump så drar vi på smilbandet, när hon följer med Annika och Tommy till skolan och ska lära sig ”plutifikationstabellen”. Men faktum är att vi har både en och flera Pippi Långstrump på riktigt i våra skolor idag. Sedan har vi även dem som säkert vill lära, men inte har förmåga att lära sig på det sätt som vi vill att alla ska lära sig på. Och vad gör vi då?

Jo…det enklaste sättet är att vi bestämmer oss för att det måste vara något fel på ett visst barn för att mönstret stämmer inte med gängse normer. Då får vi behov av att diagnostisera detta barn. Tänk, om vi kan få en diagnos så kanske vi på så sätt själv kan klara oss undan med att det inte är vårt fel med att barnet inte klarar av måluppfyllelsen i skolan.

Självklart generaliserar jag och många av oss sitter i samma båt men med olika arter och grader av detta synsätt.

Men dock, riktigt längtar efter den dag då vi i skolan primärt ställer denna fråga: ”Yes, barnet har svårigheter men vad kan JAG göra för att denna ska lära sig vad som förväntas”. Undras i mitt vemod, om jag får vara med om detta innan jag går i pension.

Inga kommentarer: