lördag 16 januari 2010

Uppmuntrande...

En dag i denna vecka hade vi besök från SPSM (SpecialPedagogiska SkolMyndigheten). Denna konsulent var inbjuden att finnas med på ett gemensamt möte tillsammans med berörda pedagoger och rektor. Ytterst handlade det om hur vi framöver kan verka och stödja måluppfyllelsen för speciellt en elev.

Det klassiska inslaget fanns med även i detta samtal, då det handlar om att bygga på den visuella inlärningskanalen och på så sätt stärka elevens självförtroende i dennes lärande. I detta läge ställde jag frågan om man har provat med att låta eleven ta del av streamat material i form av film och även övriga programvaror som stödjer eleven i skrivandet. Här frågade samtidigt konsulenten om vi kan erbjuda en bärbar dator till eleven. Svaret kom snabbt. ”Detta har eleven redan men vill inte använda den bärbara utan endast en av de stationära datorerna, som de andra eleverna arbetar vid”. När det gäller olika programvaror och licenser finns också det på vår skola. Här utbrast nu konsulenten – ”åh, vad ni är duktiga och så långt ni har kommit i utvecklingen”! Självklart gladde detta både oss pedagoger men troligtvis även rektor att få höra.

Kruxet var ändå att eleven ännu inte hade kommit igång med det specifika datorstöd p.g.a. pedagogen inte var introducerad i de digitala möjligheterna. Nu är aktuell pedagog positiv till att lära sig och därmed är inte steget långt till att eleven introduceras.

Summan av kardemumman tyckte jag det var att denna konsulent från vår myndighet, som har ett stort geografiskt område att jämföra med, bekräftade oss i att vi är långt framme inom området av it-stöd till elever i behov, i vår kommun. Nu är det ”bara” ett sista steg vi måste ta = att få ut det ibland den pedagogiska personalen. ”Gud hjälpe oss”!!!

Inga kommentarer: