tisdag 1 december 2009

Ljud

Har ni tänkt på vad ljud kan ställa till det? Idag träffade jag en 7-åring som har svårt med sina framljud. Vad innebär nu detta? Jo, varje gång han ska säga ord som innehåller /t/, /d/, /l/ och /n/ benämner han dessa med /k/ och /j/. Tanken slog mig hur det kan ha låtit när han har lekt med bilar tillsammans med kompisar och försökt säga tut – tut. Ja du kanske kan räkna ut det själv. Hur kul är det när det ur munnen kommer kuk – kuk? Ajabaja. Kanske har det varit kul för de andra barnen men i vuxnas öron kan jag bara gissa.

Inte var det helt enkelt för honom att finna sitt /t/ i fristående ställning. Först när jag visade honom hur han kan bita sig ute på tungspetsen och att något ska hända framme i munnen, lyste han upp med ett finurligt leende då han några gånger lyckats frambringa rätt ljud.

Så nu återstår en riktad träning som kommer att påskynda hans utveckling. Det ska bli ett sant nöje att se hur snart pojken obehindrat kommer att tala ”rent”. Detta var en liten glimt från tisdagens arbete.

Inga kommentarer: